Actie Rotary Nijkerk en Leergeld voor schoolspullen

In juni start Leergeld Nijkerk samen met Rotary Nijkerk een actie voor de aanschaf van schoolspullen voor kinderen van ouders die dat zelf niet kunnen betalen. De kinderen ontvangen een waardebon die zij kunnen verzilveren bij de Bruna in Nijkerk. Hiervoor kan een aanvraag gedaan worden via de website leergeldnijkerk.nl. Rotary Nijkerk wil als serviceclub graag een bijdrage leveren aan goede doelen waaronder Stichting Leergeld en besloot de financiering van deze actie te verzorgen. “Kinderen hebben de toekomst en met leeftijdgenoten mee kunnen doen is essentieel voor het ontwikkelen van betrokken burgers. Dan moet je niet worden uitgesloten van activiteiten omdat je ouders om wat voor reden dan ook de kosten niet kunnen dragen. Het kunnen beschikken over de juiste spullen en een mooie agenda is een goede start als je naar school gaat”, aldus Rotaryvoorzitter Jan Hubers. De Rotaryclub zorgt ervoor dat een flyer met informatie in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken wordt verspreid zodat zoveel mogelijk mensen van de actie op de hoogte zijn.

School niet altijd kosteloos
Basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn kosteloos in Nederland maar scholen mogen wel een vrijwillige bijdrage vragen van ouders. In de praktijk worden ouders voor aanvang van een nieuw schooljaar vaak geconfronteerd met een flink bedrag aan school gerelateerde kosten, waarvan het vrijwillige karakter niet altijd even duidelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ouderbijdrage, een bijdrage voor een schoolreis of de aanschaf van een laptop. Niet alle ouders kunnen dit betalen. Omdat zij willen dat hun kinderen gewoon mee kunnen doen met de rest en niet buiten de boot vallen, voelen velen onder hen een enorme druk om dit te betalen. Leergeld Nijkerk vraagt aandacht voor deze problematiek en roept scholen op om hier verantwoordelijkheid in te nemen en er, eventueel samen met Leergeld Nijkerk, voor te zorgen dat álle kinderen kunnen meedoen.

Sociale druk
In elke schoolklas zitten gemiddeld 2 of 3 kinderen die opgroeien in gezinnen waarvan de ouders of opvoeders van weinig geld moeten rondkomen. “Scholen moeten zich ervan bewust zijn dat niet alle ouders de gevraagde bijdragen kunnen betalen en dat sommige ouders ver gaan om aan de ‘verplichtingen’ van school te kunnen voldoen. Dit omdat zij een enorme sociale druk voelen. Dat gaat soms ten koste van andere noodzakelijke uitgaven, zoals huur, en soms steken ze zich zelfs in de schulden” legt Marcelle Warringa, voorzitter van Leergeld Nijkerk, uit. Via 100 lokale stichtingen, die samen actief zijn in 260 gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Maar liefst 51% van alle aanvragen die Stichting Leergeld ontvangt is school gerelateerd. Zo ondersteunt Leergeld Nijkerk ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, het betalen van een schoolreis of -excursie, een laptop of een tweedehands fiets. Voor de contributie van een sportvereniging wordt samengewerkt met het Jeugdfonds Sport. De missie van Leergeld Nijkerk is dat kinderen niet aan de zijlijn hoeven blijven staan maar mee kunnen doen met leeftijdgenoten en zich ontwikkelen!

Informatie en aanvraag via website
Via leergeldnijkerk.nl kunnen ouders een aanvraag doen. Als een gezin nog niet bekend is bij Leergeld wordt altijd eerst een huisbezoek ingepland voor uitleg over Leergeld en een inkomenscheck. Leergeld Nijkerk is een particulier fonds en werkt met vrijwilligers.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.