Helaas goede zaken voor Leergeld Nijkerk

Waar sommige onlangs opgerichte ondernemingen blij zijn met veel klandizie geeft het de vorig jaar opgerichte Stichting Leergeld Nijkerk een dubbel gevoel. De vrijwilligers zijn blij dat inwoners van de gemeente Nijkerk de stichting inmiddels kennen en hebben al veel gezinnen kunnen helpen. Maar de reden waarom er zoveel behoefte is aan steun is helaas niet iets om vrolijk van te worden. Inmiddels ontvangen al meer dan 60 gezinnen steun van Leergeld Nijkerk. Die steun houdt niet alleen in dat er een factuur van een schoolkamp wordt betaald, of dat er een laptop of fiets wordt verstrekt. Ook informeren de vrijwilligers van Leergeld Nijkerk over voorzieningen in de gemeente en bemiddelen met noodfondsen van MBO-scholen over steun. Tevens wordt intensief samengewerkt met het Jeugdsportfonds. Kinderen die willen sporten maar dit door financiële problemen niet kunnen doen komen in aanmerking voor hulp van het Jeugdsportfonds. De vrijwilligers van Leergeld Nijkerk zijn ook intermediairs voor het Jeugdsportfonds zodat deze aanvraag direct meegenomen wordt. Naast het Jeugdsportfonds wordt samengewerkt met het Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. De stichting hoopt dat binnenkort het Jeugdcultuurfonds opgericht wordt in de gemeente Nijkerk. Bovengenoemde fondsen staan bekend als ‘de 5 van Klijnsma’ en zetten zich samen in om kinderen die opgroeien in armoede echt mee te laten doen.

Geen geld naar gezinnen
Na de oprichting van de stichting zijn de nodige trainingen gevolgd en sinds eind maart is Leergeld officieel operationeel in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Dit wordt mogelijk gemaakt door donaties van verschillende bedrijven en particulieren in de gemeente Nijkerk en onder meer het Kansfonds, de Rabobank Foundation en het Glazen Huys Nijkerk. Kinderen die opgroeien in gezinnen met financiële problemen worden voorzien van broodnodige zaken die het voor kinderen mogelijk maakt om mee te doen met hun vriendjes en klasgenoten. Ouders kunnen via www.leergeldnijkerk.nl een aanvraag doen. Na de aanvraag neemt een vrijwilliger contact op voor een afspraak voor een huisbezoek. Er wordt altijd een inkomenscheck gedaan want alleen ouders met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum komen in aanmerking voor steun van Leergeld Nijkerk. Er wordt nooit geld overgemaakt aan gezinnen maar de stichting betaalt facturen direct aan scholen of leveranciers.

Nu meedoen is straks meetellen
Leergeld Nijkerk heeft als doelstelling dat alle kinderen kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Ook die kinderen waarvan de ouders het financieel niet breed hebben. Door mee te doen met leeftijdsgenoten ontwikkelen kinderen hun sociale vaardigheden en kennis optimaal en participeren ze later als volwassenen volwaardig in onze samenleving. Door kinderen niet buiten te sluiten, wil Leergeld ook voorkomen dat de maatschappij er later duur “leergeld” voor betaalt. Het bestuur van Stichting Leergeld Nijkerk is inmiddels in onderhandeling met de gemeente Nijkerk over subsidie. Vanuit de overheid is er geld voor kinderen in armoede beschikbaar gesteld. Ook de gemeente Nijkerk heeft een bedrag ontvangen dat bestemd is voor kinderen in armoede en heeft hiervoor het Kindpakket in het leven geroepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.