Leergeld Nijkerk helpt met start nieuw schooljaar

Om het schooljaar goed te kunnen starten zijn in de afgelopen weken door Leergeld Nijkerk meer dan 125 schoolspullenwaardebonnen verstrekt. De waardebonnen zijn speciaal voor kinderen die opgroeien in gezinnen in een financieel moeilijke situatie en bedoeld voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Spullen als bijvoorbeeld een rugzak, agenda, schriften, kaftpapier, geodriehoek zijn dan nodig en voor sommige gezinnen is het niet mogelijk om dit te kunnen kopen. De actie van Leergeld Nijkerk is mede mogelijk gemaakt door Bruna Pater.

MBO noodfonds
Een nieuw schooljaar is niet alleen voor kinderen een spannende tijd. Veel ouders hebben het deze weken moeilijk vanwege de kosten. Leergeld Nijkerk ondersteunt deze gezinnen zoveel mogelijk. Leergeld is het laatste vangnet en er wordt altijd eerst naar de bestaande regelingen gekeken. Er wordt ook advies gegeven over bestaande wetten en instanties. De vrijwilligers van Leergeld informeren en helpen met het aanvragen van zaken als bijvoorbeeld het MBO noodfonds. Dit fonds – gesubsidieerd door de overheid – kan de schoolboeken, laptop, werkkleding en andere leermiddelen financieren voor kinderen onder de 18 jaar die opgroeien in armoede. Veel mensen zijn niet op de hoogte van het MBO noodfonds en Leergeld Nijkerk heeft al een groot aantal ouders geholpen een flink geldbedrag te kunnen besparen door ze hierover te informeren.

Vrijwillige ouderbijdrage niet verplicht
Leergeld Nijkerk informeert ook over de ouderbijdrage. De ouderbijdrage is altijd een vrijwillige financiële bijdrage van ouders aan de school van hun kind. Dit is voor ouders niet altijd duidelijk. Het bestuur van een school stelt vast hoe hoog de vrijwillige ouderbijdrage is en bepaalt ook waaraan de school de ouderbijdrage besteedt. De medezeggenschapsraad van de school moet hiermee instemmen. Scholen besteden de ouderbijdrage meestal aan extra activiteiten buiten het gewone lesprogramma om. Bijvoorbeeld excursies, een sportdag en culturele activiteiten. Informatie over de hoogte en de besteding van de ouderbijdrage moet in de schoolgids staan maar het staat soms niet duidelijk vermeld dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage is. Wanneer ouders de vrijwillige bijdrage niet kunnen betalen aan school hoeft dat dan ook niet en de kinderen mogen niet uitgesloten worden van de activiteiten. Leergeld Nijkerk betaalt de vrijwillige ouderbijdrage ook niet voor ouders aan scholen. De stichting is van mening dat het niet correct is richting hun sponsors en donateurs om vrijwillige bijdragen te betalen. Daarnaast is Leergeld Nijkerk een vrijwilligersorganisatie die helpt wanneer een kind dreigt te worden buitengesloten of niet mee kan doen met de rest. Dat is bij de ouderbijdragen niet het geval omdat altijd mee mag doen school, of ouders nu wel een vrijwillige bijdrage betalen of niet.

Informatie stichting
Leergeld Nijkerk helpt kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Het motto van Leergeld is: “Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen”. Meer informatie is te vinden via de website leergeldnijkerk.nl. Op de website kan direct een aanvraag worden gedaan. Na de aanvraag zal een vrijwilliger contact opnemen om een huisbezoek af te spreken. Tijdens dit bezoek wordt uitleg gegeven over de hulp die Leergeld Nijkerk kan bieden en wordt een inkomenscheck gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.