Wat doen we?

Kinderen weer laten meedoen! Kinderen gaan mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook kunnen we vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind dat niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen.

Wie helpen we?

Kinderen van 4 tot 18 jaar die in gezinnen opgroeien waarvan de ouder(s) het financieel moeilijk hebben. Deze kinderen dreigen sociaal geïsoleerd te raken als zij niet mee kunnen doen met de rest van hun leeftijdsgenoten.

Wat voor hulp kan aangevraagd worden?

Leergeld Nijkerk wil kinderen, naar eigen keuze, mee laten doen op vier verschillende gebieden:

• Onderwijs: Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar is tegenwoordig ook behoorlijk kostbaar. In de praktijk betekent dit voor ouders met een krappe portemonnee vaak dat sociale activiteiten, zoals een schoolreisje of kamp/buitenlandse werkweek, aan hun kinderen voorbij gaan. Leergeld Nijkerk springt bij om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de factuur te betalen. Soms helpen we ook als kinderen de overstap maken naar de middelbare school. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van schoolspullen, zoals een tas, agenda, kaftpapier of een tweedehands fiets om mee naar school te kunnen. Gewoon omdat een kind daar recht op heeft en een goede eerste start heeft in de nieuwe klas.
  • Sport: Sporten is een belangrijke buitenschoolse activiteit voor kinderen. Daarom werken we graag samen met het Jeugdfonds Sport. Kinderen die niet sporten omdat daar geen geld voor is, kunnen lid worden van sportclubs via het Jeugdfonds Sport. Maar daarmee is het verhaal vaak nog niet rond. Wie wil voetballen heeft een tenue en schoenen nodig, hockeyen gaat niet zonder stick. Sportkleding en sportattributen horen er daarom ook bij. Ouders kunnen vaak een tegoedbon krijgen, waarmee ze voor een bepaald bedrag aan kleding en sportspullen kunnen kopen.
  • Cultuur: Ook meedoen aan culturele activiteiten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan muziekles of dansles voor uw kind, of aan een cursus schilderen of toneelspelen. Wil uw kind graag aan dit soort activiteiten meedoen, maar vormen de kosten hiervan voor u een hindernis, dan kan Leergeld Nijkerk helpen om uw kind toch te laten meedoen via het Jeugdfonds Cultuur.
  • Welzijn: Ook meedoen aan overige activiteiten, die niet direct onder onderwijs, sport of cultuur vallen maar die wel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, zoals bijvoorbeeld deelname aan de scouting, behoort bij ons tot de mogelijkheden.